Návšteva J. Martonyiho je len diplomatickým klišé

14.03.2013 Bratislava

Návštevu maďarského ministra zahraničných vecí Jánosa Martonyiho na Slovensku 13. marca 2013 pripomínala hru mačky s myšou. Slovenská národná strana (SNS) ju hodnotí ako strieľanie gólov do vlastnej bránky slovenskými ústavnými činiteľmi.

Namiesto pritlačenia Budapešti k múru a riešenia pálčivých tém o neprípustnosti autonómie, exteritoriálnej pôsobnosti ústavy Maďarska, vyžiadania si zoznamu ľudí, ktorí požiadali o dvojaké občianstvo a vysvetlenie k asimilácii slovenskej menšiny v Maďarsku, slovenská strana uprednostnila prevažne diplomatické klišé výroky. V tejto súvislosti hodnotí SNS pôsobenie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v oblasti menšín ako zradu slovenských národno-štátnych záujmov.

SNS na druhej strane podporuje slovenský zámer prípadného priameho financovania škôl štátom a striktne odmieta zavádzanie tzv. menšinovej samosprávy v oblasti školstva.

Podľa SNS propagovanú intenzitu a kvalitu vzájomných vzťahov trvalo naštrbuje iredentistická politika cezhraničných zásahov nášho južného suseda. Kredit oficiálneho stretnutia so slovenskými ústavnými činiteľmi devalvovalo aj neprípustné neštandardné maďarsko-maďarské stretnutie so Stranou maďarskej komunity (SMK).

Rafael Rafaj
Prvý podpredseda SNS
 

Vyberte región